Pensioensparen

Pensioensparen

Pensioensparen is een fiscaal aantrekkelijk spaarsysteem waar je ongeveer 30% fiscaal voordeel uit je gestorte premies kan halen momenteel, het maximaal jaarlijks te spenderen bedrag wordt ieder jaar opnieuw bepaald.

Je spaart tot max 65 jaar, bij aanvang dient het contract minstens 10 jaar te lopen (men kan dus max tegen zijn 55e verjaardag starten met deze spaarformule).

Men kan sparen via 2 formules, maar beiden verschillen erg veel :

1. Via een fondsensysteem.
Dit is de formule die de meeste banken aanbieden. Hier kan de waarde heel sterk schommelen. Het risico bestaat er in dat wanneer u uw spaarbedrag wenst op te nemen, er net een grote daling is van het fonds. Ofwel hebt u het geld dringend nodig en moet u zich tevreden stellen met veel minder dan gedacht ofwel kunt u het aan om te wachten ( hoe lang ? ) tot alles terug hersteld is.

Als het om pensioensparen gaat, wensen wij toch meer zekerheid in te bouwen. Dit kan via formule 2...

2. Via een rentesysteem.
Hier hebt u steeds kapitaalsgarantie en rendementsgarantie. U weet dus vooraf welk spaarbedrag u zult kunnen bereiken. Aangezien er veel vragen zijn rond de hoogte van ons wettelijk pensioen in de toekomst, lijkt het ons verstandig om het gedeelte dat u zelf voorziet, op een veilige manier te voorzien. !

Indien u dit wenst, kan er ook een combinatie gemaakt worden van beide formules, dit in functie van uw beleggersprofiel. Bijvoorbeeld 80 % het veilige rentesysteem en 20 % het fondsensysteem ( verdeling zelf te bepalen ) !

Kijk ook zeker eens de instapkosten na indien u al een polis pensioensparen hebt. Deze kunnen namelijk enorm verschillen.

Indien u vragen hebt of meer info wenst, aarzel niet om contact met ons op te nemen.